CUITITELE JAPONEZE AU LAME DELICATE
Cuțitele japoneze sunt fabricate din oțel foarte dur. Acest lucru permite lamei să fie foarte subțire, ceea ce asigură o ascuțire fină și de lungă durată. De aceea, cuțitele japoneze sunt, de asemenea, mai ușoare ca greutate decât alte cuțite, dar sunt mai sensibile decât cuțitele mai ieftine din oțeluri mai moi. Gândiți-vă la cuțitele japoneze ca la cumpărarea unui super-car. Nu vei conduce noul tău Ferary în afara drumului. Cuțitul japonez este un instrument de înaltă performanță, tratați-l cu respect.
LAMA SENSIBILĂ A UNUI CUȚIT JAPONEZ NU A FOST PROIECTATĂ PENTRU:
⛔️ tăierea oaselor sau a legumelor/carnii congelate ????❄️
⛔️ brânză ???? (datorită structurii brânzei trebuie să aplicăm multă forță pentru a tăia prin ea, iar odată ce lama lovește tabla de tăiat cu o asemenea forță, se poate ciobi)
⛔️ pâine cu crusta ???? (în special cu pâinea coaptă în casă unde crusta se poate arde ușor. Partea arsă este formată în mare parte din carbon (C), un element foarte dur ( ???? – diamante!!) care va deteriora lama)
⛔️ deschiderea nucilor de cocos ????
⛔️ și cu siguranță nu trebuie folosit ca deschizător de sticle, șurubelniță, ciocan etc. ????
UTILIZAREA TĂIŞELOR
Nu tăiați niciodată pe un blat de marmură, placă de sticlă, tavă de copt ceramică, tavă de oțel și alte suprafețe similare care nu au fost proiectate pentru tăiere. Utilizați plăci de tăiat profesionale sintetice sau din lemn.
UTILIZARE BUNĂ
Un cuțit ascuțit taie mai bine, prin urmare nu veți avea nevoie de multă forță pentru tăiere. Pentru anumite ingrediente, greutatea lamei este aproape suficientă, altele necesită o presiune minimă. Când aplicăm mai puțină forță, deterioram mai puțin ingredientele alimentare, avem tendința de a fi mai precisi, reducând probabilitatea de a ne tăia. Când cuțitul taie o bucată dintr-un ingredient alimentar, lovește placa de tăiat. Aceste lovituri influențează și ascuțimea lamei.
RĂZUIRE
Când tăiem legumele pe o masă, de obicei, răzuim bucățile de pe masă și în oală folosind lama cuțitului de bucătărie. Marginea ascuțită a lamei are o grosime de doar câțiva microni și este proiectată să reziste relativ bine la presiunea verticală. În cazul răzuirii, forța se aplică transversal pe placă care dăunează lamei. Pentru a răzui legumele de pe placa de tăiat, pur și simplu întoarceți lama și utilizați în schimb coloana cuțitului.
,,/”
CURĂȚARE ȘI DEPOZITARE
Indiferent dacă cuțitul tău a fost fabricat din oțel inoxidabil sau alt material, curățarea regulată este esențială. Lăsarea unui cuțit murdar și umed în chiuvetă pentru o perioadă lungă de timp va deteriora lama. Acest lucru se aplică în special cuțitelor mai bune marcate ca „inoxidabil”. Nu sunt complet inoxidabile, sunt doar rezistente la coroziune până la un anumit nivel. Să petreci o noapte în chiuvetă poate avea rezultate triste.
⚠️ Nu folosiți mașina de spălat vase pentru spălarea cuțitelor de bucătărie. Apa fierbinte, aerul fierbinte, detergenții agresivi și lovirea altor vase este dăunătoare oricărui cuțit de bucătărie.
Vă recomandăm să curățați ocazional cuțitul cu o cârpă în timpul utilizării. Lucrul cu un cuțit curat este mai ușor și mai sigur, iar după folosirea lui îl putem clăti pur și simplu sub apă caldă și, dacă este necesar, îl frecăm ușor cu un burete și detergent de vase. Apoi îl usucăm cu o cârpă curată și înainte de a-l depozita îl lăsăm ceva timp pe blatul din bucătărie pentru a-l lăsa să se usuce complet. Dacă cuțitul de bucătărie este fabricat din oțel cu conținut scăzut sau fără conținut de crom (Cr), îl putem unge și cu ulei fără acid (de exemplu ulei de floarea soarelui) înainte de a-l depozita.
PATINA PE LAMA
Dacă cuțitul tău este fabricat din oțel cu conținut ridicat de carbon, acesta va dezvolta un strat protector – patina. Cuțitele realizate din astfel de oțeluri vor dezvolta, datorită unui procent mic de crom (Cr) în structura lor de oțel și a unui procent ridicat de carbon (C), un strat pe suprafața lamei care seamănă cu rugina. Totuși, aceasta nu este rugina, ci patina, un strat protector pe lamă care nu este un semn de defect.
Cum să aveți grijă de cuțitele cu conținut ridicat de carbon?
- Ștergeți-vă cuțitul cu o cârpă curată și uscată în mod regulat, inclusiv în timpul utilizării
- După utilizare, clătiți-l bine cu apă călduță, ștergeți-l și ungeți-l ușor cu ulei de întreținere pentru cuțite. Funcționează și uleiul obișnuit rafinat, comestibil (de exemplu, floarea soarelui).
DEPOZITAREA CORECTĂ A CUITITELOR DE BUCĂTARE
Cuțitele de bucătărie nu ar trebui să fie depozitate în sertare împreună cu tacâmurile și alte ustensile de bucătărie. Deplasarea și frecarea de alte ustensile din interiorul sertarului va deteriora lama delicată și este, de asemenea, periculos, deoarece vă puteți tăia în timp ce treceți prin sertar în căutarea ceva.
Vă sugerăm să vă depozitați cuțitele:
- pe un suport magnetic de cuțit din lemn. Te poți bucura de designul lor frumos chiar și atunci când nu gătești.
- într-o teacă de cuțit din piele. Le puteți depozita cu ușurință într-un sertar, iar teaca de piele vă va veni la îndemână atunci când doriți să le transportați (pentru un picnic, o petrecere de gătit, etc.
- într-o geanra speciala de cuțite. Când ai un set de cuțite și le porți foarte mult.
🤙 Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de ajutor, contactați-ne pe adresa de e-mail contact@wildcooking.ro