wild-cooking-ceaune-oale-tigai-39

MANUAL PENTRU PRODUSELE DIN FONTĂ

Vă mulțumim pentru utilizarea produselor noastre din fontă. Avem încredere că vă veți bucura de produsul dvs. mult timp de acum încolo.

Fonta poate dura o viață, atâta timp cât o tratezi bine. Deci, să trecem la treabă!

Înainte de prima utilizare a produsului din fontă:

 1. Spălați produsul din fontă în apă caldă și apoi uscați-l bine.
 2. Încingeți un grătar cu capac sau cuptorul la 120 de grade, puneți produsul aproximativ 60 de minute în cuptorul care
  va încălzi fonta. Datorită temperaturii ridicate, porii fierului se vor deschide și asta asigură că toată umezeala se va evapora. Acest lucru este foarte important, deoarece umiditatea poate provoca rugina. Nu uitați să eliminați
  mânere din oțel inoxidabil (sau lemn) înainte de a introduce produsul în cuptor!
 3. Când tigaia este suficient de fierbinte, ungeti cu o laveta cu puțin balsam de fontă (sau ulei) pe suprafața fontei cu o cârpă de bumbac. Nu prea gros și nu uitați de exteriorul tigaii. Atentie sa nu va ardeti! Folosiți mănuși rezistente la căldură.
 4. Când produsul este bine uns, încălziți-l până ajunge la 160 ̊C. De îndată ce produsul începe să fumege, il
  poati lasa sa se raceasca. Răcire lentă.
 5. Repetați pașii 1-4 de cel puțin 3 ori. Cu cât repeți mai des acest ciclu, cu atât fonta va avea o patina mai buna. După ce ați terminat de asezonat fonta, aceasta este imediat gata de utilizare.

Atenție: Butoanele tigăilor pentru grătar sunt fabricate din bachelit și, prin urmare, sunt rezistente la căldură până la 200 ̊C.

ÎNTREȚINERE

După ce utilizați produsul, acesta trebuie curățat cât mai curând posibil. NU folosiți săpun și NU înmuiați
fontă în apă. Ambele vor avea un efect de deteriorare asupra stratului protector aplicat. Curățați produsul din fontă numai cu o spatulă de lemn, ori burete cu o parte mai abrazivă.

Sterge-ți produsul imediat după spălare și apoi aplicați cu o lavetă un strat subțire de ulei.

După acest procedeu produsul din fontă trebuie incălzit la 120 de grade Celsius, timp de 60 minute, pentru evaporarea surplusului de ulei si crearea noii patine protectoare. Răcirea trebuie sa fie lentă. Acest proces poate genera fum, recomandăm o zonă cu o foarte bună ventilație.

Nu puneți fonta în mașina de spălat vase!

Atenție: Produsele din fontă devin foarte fierbinți. Nu luați doar cu mâna produsele din fontă, folosiți mănuși rezistente la căldură ori ustensilele speciale de ridicat capacele.

Dacă produsul tău din fontă are urme de rugină, totul se poate repara! Înlătură rugina cu un burete abraziv sau perie de alamă, apoi demarează din nou procesul de formare a patinei scris în partea de sus a articolului.

LA CE TREBUIE SĂ FII EXTREM DE ATENT:

NU turna apa rece (nici măcar stropi) pe produsul tău din fontă! Materialul nu rezistă la șocuri termice!

NU folosi detergent de vase, distrugi patina si produsul ruginește.

NU depozita produsele din fontă in locuri reci și umede.

Lucrează cu atenție cu orice produs din fontă, inclusiv cu mare grijă la depozitare, și nu le izbi de alte materiale. Fonta este un material casant.